Megaboete voor Zwitserse bank UBS in Frankrijk: 4,5 miljard euro

De Zwitserse bank UBS, een van de grootste banken ter wereld, is door een Franse rechtbank veroordeeld voor hulp bij het ontduiken van belastingen en witwassen. In totaal moet de bank 4,5 miljard euro als straf betalen.

Dat bedrag is ongeveer gelijk aan de winst die de bank vorig jaar boekte, schrijft persbureau Reuters

Het totaalbedrag bestaat uit twee delen: enerzijds 3,7 miljard euro boete, daarnaast moet de bank 800 miljoen euro aan de Franse staat betalen. Dat is de helft van wat de Franse fiscus had geëist vanwege misgelopen belastinginkomsten door toedoen van de bank.

UBS hielp Franse klanten hun vermogen buiten het zicht van de Franse belastingdienst te houden, door dit op Zwitserse geheime rekeningen te stallen. 

Nog niet klaar

De zaak sleept al jaren en voorlopig komt er ook nog geen eind aan. UBS gaat in beroep, kondigde een advocaat van de bank al aan. Zo’n hoger beroep zou jaren kunnen duren, denken analisten.

De bank heeft al wel bijna 2,17 miljard euro opzij gezet voor advocaatskosten en het voldoen aan eventuele eisen van toezichthouders.

In soortgelijke zaken schikte de bank voor veel minder: in 2009 schikte de bank in de VS voor een bedrag van 780 miljoen dollar, in 2014 ging het in Duitsland akkoord met een boete van 300 miljoen. 

Bron: www.rtlz.nl