Boete vanwege het overtreden van de sanctiewetgeving

D Duitse bankeenheid van UniCredit SpA  pleitte schuldig aan Amerikaanse beschuldigingen dat Iraanse klanten transacties mochten uitvoeren die in strijd waren met de sancties.

De bank zal $ 1,3 miljard betalen als onderdeel van de schikking met verschillende Amerikaanse toezichthouders, en haar Oostenrijkse eenheid zal een overeenkomst voor uitgestelde vervolging afsluiten. Het Duitse bedrijf, HypoVereinsbank, zal ook een schuldig pleidooi houden in Manhattan om op staatsniveau beschuldigingen van het schenden van boeken en registers te eisen.

De schikking verheldert een zaak die sinds 2011 boven de Italiaanse bank hangt en geeft een impuls aan Chief Executive Officer Jean-Pierre Mustier terwijl hij tracht de bank na een herstructurering in de richting van groei te brengen. De uitbetaling wordt volledig gedekt door voorzieningen en de inkomsten in het eerste kwartaal zullen worden gestimuleerd met ongeveer 300 miljoen euro ($ 340 miljoen) nadat de boetes zijn vrijgegeven, aldus UniCredit.

De boete is enkele honderden miljoenen meer dan mensen die bekend waren met de zaak hadden verwacht. Het is ook een van de grootste ooit gerelateerd aan de Amerikaanse sanctiewetgeving. Op 9 april stemdeStandard Chartered Plc ermee in meer dan $ 1 miljard te betalen voor het oplossen van een langlopend onderzoek naar de afhandeling van transacties met betrekking tot Iran.

Miljoenen verschoven

Meer dan tien jaar geleden, in 2002, verhuisde de Duitse bank ten minste $ 393 miljoen door het Amerikaanse financiële stelsel voor gesanctioneerde entiteiten, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie. De Oostenrijkse eenheid UniCredit heeft ook samengespannen om Amerikaanse beperkingen op Iraniërs te omzeilen, aldus openbare aanklagers.

UniCredit steeg in Milaan met maar liefst 1,3 procent, wat de winst voor dit jaar op 29 procent bracht. De voorraad steeg met 1,1 procent op 12,61 euro vanaf 9:26 uur

De bank behandelde miljarden dollars aan illegale en niet-transparante transacties aan klanten in gesanctioneerde landen, waaronder Cuba, Iran, Libië, Myanmar en Soedan, volgens het New Yorkse ministerie van financiële diensten, die UniCredit een boete van $ 405 miljoen oplegde als onderdeel van de schikking. Het Amerikaanse advocatenkantoor in Washington, het ministerie van Financiën, het bijkantoor van New York van de Federal Reserve Bank en het kantoor van de New Yorkse officier van justitie namen ook deel aan de schikking.

De kredietverstrekker reserveerde 741 miljoen euro ($ 838 miljoen) aan provisies en kosten, inclusief fondsen om de beschuldigingen te vereffenen, in het derde kwartaal. De bank had ook wat geld gereserveerd voor de kwestie eerder maar weigerde om een ​​totaal te verstrekken. De common equity tier 1-ratio van UniCredit, een belangrijke maatstaf voor financiële kracht, zal met 8,5 basispunten verbeteren, zei hij.

Verbeterde bedieningselementen

UniCredit zegt dat het een “verbeterings- en verbeteringsplan heeft geïmplementeerd om zijn beleid, procedures, ondersteuningen en controles te versterken om volledige naleving van toepasselijke economische sancties en interne controlevereisten te waarborgen”, zei het. De bank zei dat het ook methoden zou ontwikkelen om illegale activiteiten te voorkomen en op te sporen.

Volgens de New Yorkse regulator heeft UniCredit in 2004 geautomatiseerde transactiesoftware geïmplementeerd, de ‘embargo-tool’, als onderdeel van zijn inspanningen om transacties te markeren die mogelijk in strijd zijn met het Office of Foreign Assets Control van de US Treasury.

Het centrale complianceteam van de bank bedacht een instructiegids om de medewerkers van de bank te helpen bij het omzeilen van de embargo-tool – door betalingsopdrachten in te dienen op een “OFAC-neutrale” manier die geen rode vlaggen zou veroorzaken, aldus de New York regulator.

‘Profit Over Compliance’

“UniCredit heeft prioriteit gegeven aan winst boven compliance en veiligheid door opzettelijk miljarden dollars aan transacties te doen met klanten uit gesanctioneerde landen, waaronder Iran, Libië en Cuba, en vervolgens te werken om hun sporen te verdoezelen om detectie te voorkomen,” zei Linda Lacewell, de waarnemende superintendent van de New Yorkse regulator.

Mustier heeft de zaak geërfd toen hij het roer overnam in juli 2016. HypoVereinsbank werd in maart 2011 door het kantoor van de New Yorkse districtsprocurebank gedagvaard wegens transacties met bepaalde Iraanse entiteiten.

UniCredit, de grootste bank van Italië, is een van de Europese financiële instellingen die soortgelijke zaken afwikkelen. Vijftien Europese banken hebben samen meer dan $ 19,5 miljard betaald voor het overtreden van Amerikaanse sancties tegen verschillende landen. De boete van $ 8,97 miljard van BNP Paribas SA in 2014 was de grootste individuele boete.

De nederzetting is de tweede voor een Italiaanse bank. Intesa Sanpaolo SpA, de op één na grootste geldverstrekker van het land, stemde ermee in in december 2016 $ 235 miljoen te betalen om de aantijgingen van een New Yorkse toezichthouder op te lossen dat het de witwasbestrijdingscontroles gedurende tien jaar niet nakomt.

Bron